Saveti ideje »

5 saveta za mladence koji znaju šta žele

16.06.2017.
5 saveta za mladence koji znaju šta žele

 Vaš dan je sve bliži, a i pitanja o njemu je sve više. Iako ste na početku tačno znali šta hoćete, usled zapitkivanja porodice i prijatelja stvorile su se brojne nedoumice. Evo kako da se izborite s njima.
Najpre svima ljubazno i jasno treba staviti do znanja da je to vaš dan, da ćete rado saslušati sve predloge, ali da krajnje odluke donosite vas dvoje. Moguće da će isprva biti nerazumevanja, čak i ljutnje, ali postavite sebi pitanje: Želim li da ugodim porodici i prijateljima, ili želim da moje venčanje protekne baš onako kako želim?
Ovo su najčešće tačke spoticanja s kojim se suočavaju mladenci:

1. Izbor gostiju
Recimo da ste se odlučili za svadbu do 150 gostiju, što se pokazalo kao najbolja varijanta, naročito ako ste pronašli prostor za venčanje kao što je splav restoran Akapulko. Nemate nameru da pola dana provedete ljubeći se i fotografišući s ljudima koje niste videli godinama. Ipak, roditelji insistiraju da pozovete dalju familiju, njihove kolege...ne želite da im se zamerite, naravno. Rešenje koje se pokazalo kao najproduktivnije je da razgovarate s njima, obrazložite svoju odluku i date im broj gostiju „na njihovo ime“.


2. Kakva će biti hrana
Ovde je najvažnije naći balans: koje je doba godine (nije isto letnja i zimska svadba), da li je u toku post, imate li među gostima vegeterijance ili ljude kojima vera ne dozvoljava svinjsko meso? Česta je dilema da li da posluženje bude po principu švedskog stola ili klasično, kao i to da li se odlučiti za pečenje (što je sve ređe) ili roštilj. Razgovarajte s prijateljima koji su ovo prošli, zatim s menadžerom objekta gde ćete praviti svadbu i na osnovu toga, a ne šta dugi očekuju, napravite aanžman.


3. Zaobići običaje?
Nekada su bili neizostavni, a danas se praktikuju gotovo na simboličnom nivou. „Kupovina mlade“, kićenje ruzmarinom i slično su gotovo neizostavni, međutim, ako vam se ne dopada ideja pucanja u jabuku, nema razloga to da sprovodite „jer tako treba“.


4. Muzika za sve
Jedna od najvećih dilema je da li dozvoliti naručivanje pesama na svadbi ili će bend svirati po striktno utvrđenom repertoaru, što je skuplja varijanta.
- S obzirom da je teško pomiriti baš sve muzičke ukuse, kao najbolja praksa pokazali su se bendovi koji umeju da „pomire“ sve muzičke pravce i neosetno prelaze s jednog na drugi. To je zbilja veliko umeće i zato uvek savetujem mladencima da se odluče za profesionalce kojima je muzika pasija, umesto klasičnih „tezgaroša“ – savetuje Jovica Lišanin, menadžer splav restorana Akapulko.


5. Ne ustručavajte se!
Od poklona bi vam daleko više značio novac? Ne ustručavajte se, stavite to do znanja! Svakako je bolje dobiti i manju sumu nego poklon koji ne znate gde da smestite. Ne želite da neko fotografiše vaše venčanje mobilnim telefonom i to postavlja na društvene mreže? Slobodno to saopštite, pa to je vaš dan!
Koliko god da vam neka od ovih ili sličnih stvari unosi nervozu, kao što već rekosmo, najpe budite odlučni da istrajete u svojim idejama, a potom to ljubazno saopštite. Ako je ipak neminovno da pravite kompromise, konsultujte se s prijateljima ili profesionalcima koji će vam pomoći u tome. Jer cilj je samo jedan, a to je da svima bude lepo, a vama najlepše!
Savete oko pisanja ovoga teksta dao nam je iskusni menadzer Jovica Lišanin koji vodi splav za venčanja Akapulko, koji organizuje za mladence savršena venčanja.


Čitanja: 293 | Komentara: 0 | Dodaj komentar