Običaji verovanja »

Vlaške svadbe nekada

26.12.2011.
 
Nekada su se momci I devojke uzimali, tj. stupali u brak veoma rano, devojke sa 14-15-16 pa čak i sa 13.godina a muškarci obavezno pre vojske, dok je dans to malo drugačije, vreme stupanja u brak je preko 20.godina. Nekada je upoznavanje bilo preko roditelja, na igrankama i sedeljkama.

Pre veridbe roditelji sa mladozenjine strane dolaze kod roditelja mlade sa rakijom. Ako se mladi svidja mladozenja onda ona uzima rakiju pocinju pregovori oko veridbe i svadbe, a ako joj se madozenja ne svidi vraca se rakija i mladozenja vise ne ide kod mlade. A danas se ne pitaju stariji.
Uoči veridbe mladoženjin otac pita za miraz, ukoliko se slože oko miraza mladoženja sa deverom dolazi po mladu sa muzikom, njega dočekuju mladini svatovi i daruju ga odelima, a danas se daruje zlatom. Mlada daruje košulje, peškire i stoljnjake. Prstenje na veridbi nije davano.Veridba traje jedan dan.
Svadbe se prave obično nedeljom, u jesen kada se beru vinogradi i kada ima pića. Gosti se na svadbu zovu rakijom i ide se od kuće do kuće. Gosti se zovu nedelju dana pre svadbe. Najvažniji gost je kum, zato sto ih on venčava . Mladoženja ide se sa kumom po mladu. Kum se daruje na početku svadbe. Stari svat gubi sve, zato sto je on njen tradicionalni kum i gubi kumstvo u porodici. Dan uoči svadbe postajalo je momačko vece, gde je bila prisutna muzika i mlada nije smela da bude prisutna. Svatovi sa mladine strane dolaze kod mlade, a mladozenjini dolaze kog njega i zajedno idu kod mlade. Rano ujutru mladi dolaze drugarice i poneka žena koja zna da priprema mladu.Tu se nalaze i pevice ( devojke koje pevaju ) I izlaze pod rodno drvo gde počinje spremanje mlade. Dok se mlada sprema čekaju se svatovi . Kada mlada vidi svatove, sakriva se u kuću da je svatovi ne bi videli. Pre nego što svatovi udju u kuću, na kapiji ispred kuce nastaje dijalog svatova oko kupovanja mlade. Mladozenja uzima pusku i puca u jabuku koja se ljulja na drvetu, kad se pogodi jabuka mladozenja kupuje mladu od devera, mlada je tim činom osvojena. Kada se mlada proba izlazi prvo lazna mlada, koja skrece paznju visim zlim silama. Dok se prava mlada krije u kuci. Postoje dve lazne mlade, prva je starija zena kojoj mladozenja daje novac, a zatim druga lazna mlada koja je devojcica i njoj se daje novac, i na kraju izlazi prava mlada. Mlada iznosi svoj miraz na ogradu svoje kuće da svi vide i to sve uzima mladoženja. Posle se igra se devojačko kolo. Kolo vodi mlada I dok igra u jednoj ruci drži tikvu sa venom I na kraju kola ona tu tikvu razbija.Razbijena tikva ima značenje: “Sve što je bilo loše neka ostane tu gde se tikva razbila’’.Onda se mlada oprašta od svojih roditelja. Kada odlazi njeni roditelji je dozivaju ali ona nesme da se okrene da nebi porod ličio na mladinu familiju nego na mladoženjinu. Zatim je vode u sedlu do crkve iza nje idu svi svatovi, a ispred nje idu žene koje skidaju loše čini ( protiv mladenaca ) ukoliko su bačene na tom putu pa do mladoženjine kuce. Mlada baca bombone do mladoženjine kuće, gde je čeka svekrva. Pri silasku mlade sa konja stavlja se belo platno do sofre I do ulaska u kuću. Mlada se stavlja na sofru da igra. Svekva joj stavlja sito na glavu u kome se nalazi kukuruz, seme od dinje i kudelj, zatim joj se lomi pogača iznad glave i iz sita pada kukuruz i semenke,a kudelj ostaje za sreću, za uspeh u poljoprivredi i stocarstvu i da bi mlada bila vredna. Posle toga mlada hoda po belom platnu sve do kuće I nikad ne ide sama da nebi “pobegla”.Zatim pri ulasku u kući mlada jede med da bi joj život u kući bio sladak. Kasnije mladi donose korito sa brašnom I sito. Mlada seje brašno I simbolično mesi hleb. Onda svekrva donosi vunu I daje mladi I mladoženji I mladenci se tom vunom tuku, a svekrva im govori: “ Da vam to bude poslednja tuča “. Kasnije izlaze iz kuće I igraju svekrvino kolo gde svekrva vodi kolo. Onda ide se na ručak.
Mladenci pozdravljaju svoje goste zdravicom.“. Mlada sprema darove i priredjuje ručak, pa zatim pocinje da igra kolo u koje ulaze samo najbliži. Na svadbi se daruju prvo mladenci medjusobno pa posle se daruje kum i stari svat. Daruju i oni mladence. Mlada daruje sve svatove i svakom ljubi ruku pre nego sto ih daruje. Svatovi daju pare povereniku ako ga ima ( to moze biti dever, ali ne mora biti rod, moze biti bilo ko, i njega mlada odredjuje). Mladenci za sofrom jedu iz jedne činije, jednom kašikom I piju iz jedne posude. I na kraju svadbe mlada se vodi pod rodno drvo gde sedi na jaram I devojke oko nje joj pevaju kako više nije devojka već udata žena. Kum joj skida veo sa jabukovom grančicom I onda se igra kolo za kuma gde kum vodi kolo I u ruci drzi jabukovu grančicu. Nakon kola, ide oprastanje od kuma. Od vencanja mlada spava kod mladozenje u kuci. Onda mladenci idu na spavanje ( prva bračna noć ). Svekrva ima namešta posteljivu I ispod jastuka im stavlja sekiru, da bi ih štitila od zla. Ispred sobe stoje babe koje presluškuju šta mladenci rade I baju za dobrodit mladencima. Nakon toga mladenci ostaju sami.. Mladina nevinost je bila vrlo vazna. Mladoženja je stavljao posudu sa vodom iza vrata i ukoliko je ujutru neprospe mlada je bila nevina. Posle ovoga se ponovo skupljaju svatovi, vode mladence na bunar ili reku gde se mladenci prskaju, zatim se vraćaju kući I nastavlja se gozba, postavlja se ručak i igra se kolo...
Svadba obicno traje 3 dana. Prvi dan se posvećuje mladi, drugi mladozenji a treci njihovim roditeljima. Ukoliko je vreme nepogodno za vreme svadbe, onda mlada nije najbolja, sto znaci da ce gresiti kroz brak. Na završenom veselju muzika ostaje i dalje. I ona odlazi poslednja. Kum se ispraca muzikom jer mora da blagosilja mladence pre odlaska. Mladini roditelji dolaze odmah prvog dana.
Bilo je i slucajeva otmice mlade, kada bi mladini roditelji hteli da udaju mladu za mladoženju koga ona ne voli. U tom slucaju bi mladu oteo momak koga ona voli. On sa drugovima uzima cobrnjak(motku) i olaze kod zena koje spremaju mladu. Mladu vezuju na cobrnjak preko struka i vode je kod mladoženje. Onda mlada nesme da se vraća kuci i njeni roditelji moraju da je udaju za tog momka koji ju je oteo.

Ukoliko mladoženja ode u mladinu kuću, mladini roditelji i okolina ismejavaju mladoženju.

Ispričali:
• Zavisa Paunović, 1957.god
• Smiljana Zdravković, 1951.god. i dr.

Čitanja: 723 | Komentara: 0 | Dodaj komentar