Običaji verovanja »

Prosidba i veridba

26.12.2011.
Prosidba i veridba
U prošlosti kada je prosidba bila mnogo više od formalne procedure, mladoženja bi slao svog prijatelja ili člana porodice da ga predstavlja kod mlade i njene familije i upita da li bi se devojka udala za njega. Ukoloko bi prosci na putu ka devojci sreli trudnu ženu, slepog čoveka, ili monaha, smatralo se da je brak unapred osuđen na neuspeh. Međutim, golub, koza i vuk bili su dobri znaci, najava devojačkog prihvatanja i srećnog braka.
Običaji koji su pratili veridbu razlikovali su se , kao i oni svadbeni, od mesta do mesta... Suština je da budući mladoženja sa najužom porodicom i kumom ide u goste nevestinom domu, gde mladina porodica sprema svečani ručak  ili večeru. Devojka od momka prima prsten i od tog trenutka oni postaju verenik i verenica (u nekim krajevima zaručnik i zaručnica).
Budući svekar i svekrva darivaju snahu zlatom (lančić, narukvica, dukat...) u znak zahvalnosti sto želi da se uda za njihovog sina. I ostali koji su pošli sa momkom mogli su darivati mladu sa željama da svega što joj poklone ona ima u izobilju i kada se bude udala.
Gledanje mladoženje kroz verenički prsten
Posle prstenovanja i darivanja dogovara se svadba: kad, kako, gde, koliko zvanica sa svake strane...Smatra se da je dobro da mlada na dan venčanja pogleda mladoženju kroz verenički prsten. Postoji verovanje da će tim malim ritualom obezbediti njegovu večnu ljubav.

 


Čitanja: 5779 | Komentara: 0 | Dodaj komentar