Feng-Shui-Numerologija »

Neverovatni primeri sujeverja širom sveta

12.12.2012.
Neverovatni primeri sujeverja širom sveta

Rumunska vlada se boji uroka, irski građevinari vilenjaka, a jednu kuću u Njujorku je čak i sud službeno proglasio ukletom.

1. Rumunska vlada boji se uroka 
Čarobnjaštvo i vračanje vrlo su unosan biznis u Rumuniji, pa je vlada pre dve godine napravila nacrt zakona kojim bi vračanje postalo legitiman posao podložan plaćanju poreza. Ipak Senat je odbacio taj zakon, ne zato što nisu želeli porez od čaranja nego zato što su se bojali da će zbog toga na njih biti bačeni uroci i zle čini. Naime, nakon što je vlada htela da vračanje pretvori u novi izvor punjenja fiskalne blagajne, vračare i vračevi su zapretili da će se osvetiti teškim činima. Zato je taj zakon na kraju bio i odbijen.

2. Sud potvrdio da kuću opsedaju duhovi 
Godine 1989. bračni par Džefri i Patris Stambovski kupili su na aukciji u Njujorku vilu s 18 soba, ali nakon nekog vremena shvatili su da njihova nova kuća krije neke paranormalne tajne. Problem jer bio kako raskinuti kupoprodajni ugovor s bivšom vlasnicom. Započeli su sudski proces, a nakon nekoliko žalbi sud je ugovor proglasio nevažećim jer bivša vlasnica nigde nije navela "stanare" koji su "živeli" u kući. 

3. U Indiji je astrologija prava pravcata nauka 
Ljudi često ne znaju razliku između astrologije i astronomije. Najjednostavnije bi bilo objasniti ovako: astronomija je prava pravcata nauka koja se bavi izučavanjem zvezda i planeta, a astrologija to nije. Međutim, nekom Indijcu ne bismo baš mogli tako jednostavno da objasnimo tu razliku. Naime, indijski Vrhovni sud proglasio je astrologiju pravom pravcatom naukom. Tamo čak postoje i fakulteti na kojima možete dobiti diplomu iz astrološke nauke. 

4. Kineska vlada troši milione na feng šui 
Feng shui je prastara kineska tradicija koja postavlja pravila o organizovanju prostora kako bi se maksimilno iskoristila životna energija. Tu je praksu u 60-ima zabranio Mao, ali ona je doživela veliki povratak pa se sada Kina našla pred brojnim tužbama građana koji smatraju da im je Vlada narušila feng shui. Zato sada moraju da "pročiste" puteve, tunele, mostove, u kojima je bio narušen feng shui. Na sve to su potrošeni milioni i milioni juana. 

5. U Irskoj i na Islandu ne sme da se gradi na "vilinskoj zemlji" 
U Irskoj se građevinari susreću s problemom zaobilaska vilinske zemlje. Iako mali broj Iraca priznaje da veruje u vile i sav folklor povezan s time, praksa pokazuje drugačije - ako se smatra da je određena teritorija "sastajalište" vila, građevinari će preusmeriti puteve i autoputeve nekim drugim pravcem. Folklorista Edi Lenihan tvrdi da bi posledice suprotne prakse mogle da budu kobne, prenosi Dnevnik.

Slično je i na Islandu gde veliki procenat stanovništva veruje u vilenjake koji su po prirodi zapravo jako osvetoljubive naravi. Islanđani takođe zaobilaze "sastajališta" vilenjaka, a u jednom slučaju, prestale su da rade sve mašine pri pokušaju pomeranja kamene gromade koja se nalazila na "vilenjačkoj teritoriji". 


Čitanja: 67 | Komentara: 0 | Dodaj komentar