Aktuelno »

Šta sve žene traže u predbračnim ugovorima ?

08.06.2012.
Šta sve žene traže u predbračnim ugovorima ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sve je više nevenčanih parova koji potpisuju ugovor kako bi rešili neke probleme u vezi pre nego što čak i razmišljaju o braku.

Prisila Čen je od Marka Cukerberga, vlasnika Fejsbuka tražila da potpiše ugovor u kome piše da će njih dvoje izlaziti barem jednom nedeljno te da će zajedno kvalitetno provoditi vreme van njegovog stana i kancelarije bar 100 minuta.

Međutim, čini se da nisu jedini. Advokati u Americi beleže sve veću potražnju za "predpredbračnim" ugovorima, sporazumima i zahtevima koje nevenčani parovi potpisuju kako bi rešili neke probleme u svojim odnosima.

 

Istraživanje Američke akademije pravnika za brak je pokazalo da je u poslednjih pet godina ovaj trend porastao za 39 posto, piše Dejli Mejl.

"Sve je više ljudi koji odlažu brak, a svesniji su i toga da što su stariji to više toga imaju da zaštite", izjavio je Ken Altshuler, predsednik AAML-a.
 

Za razliku od klasičnog predbračnog ugovora koji se obično bavi finansijskim pitanjima u slučaju razvoda, u ovom drugom sporazumu parovi uspostave dogovor po pitanju očekivanja kako bi se rešili neki problemi u vezi.

Takav sporazum može da uključuje podelu rada kada su u pitanju kućni poslovi, učestalost seksualnih odnosa te koliko i kako će par kvalitetno zajedno provoditi vreme.

 

"Svaka stranka ovako ima pravo i priliku da pregovara o vezi", tvrdi Keli M. Roberts, bračna savetnica iz Oklahoma Sitija.

"Ovakav sporazum ne bazira se na zaradi već na kapitalu odnosa i njemu uglavnom više insistiraju žene", dodala je.

Terapeut Pol Hokemejer tvrdi da je ovaj sporazum zapravo samo stavljnje u formu verbalnih dogovora kakvi postoje vekovima, prenosi Magazin.

"Problemi se nisu promenili, ali jeste način na koji ih uokvirujemo", rekao je.
 

 Za godinu dana u Srbiji svega  37 predbračnih ugovora

Potpisivanje predbračnog ugovora u evropskim zemljama nije ništa neobično. Iako je od 2005. godine i u Srbiji ova mogućnost predviđena porodičnim zakonom, u prve dve godine u Beogradu ih je potpisano desetak, a u prošloj godini je od 8.682 sklopljena braka, u samo 37 slučajeva zaključen predbračni ugovor. Pravnici procenjuju da je to zato što mladi još veruju u pravu ljubav, ali upozoravaju i na moguće teške posledice tog bezrezervnog poverenja.

Jedan advokat navodi primer svog klijenta, uspešnog poslovnog čoveka, koji je sklopio predbračni ugovor sa deset godina mlađom ženom. To je uradio jer, kako je rekao advokatu, nije želeo da „ono što je sam stekao deli sa nekim ko u tome nije ni učestvovao”.

U slučaju razvoda, ženi je obezbedio jedan stan, 100.000 evra i brigu o deci ako ih dobiju.
 

Anketa
Da li smatrate da je potrebno potpisati predbračni ugovor?
Da. U današnje vreme potrebno je zaštiti pre svega imovinu. ~ 43%
Da, kao sporazum o očekivanjima budućih supružnika u braku. ~ 26%
Ne. Ako se dvoje vole nema potrebe da pravno uređuju svoj odnos. ~ 30%

 


Čitanja: 82 | Komentara: 0 | Dodaj komentar