Aktuelno »

Grupno venčanje 15 parova u Svrljigu

15.02.2012.

 Ni visok sneg nije sprečio prvo masovno venčanje.

Svrljig, jedna od najsiromašnijih i najzavejanijih opština, juče je bila najromantičnije mesto u Srbiji: sudbonosno „da“ pred matičarima na prvom grupnom venčanju izreklo je 15 mladih parova. Shodno novim opštinskim propisima koji se u cilju povećanja nataliteta i borbe protiv bele kuge primenjuju od početka ove godine, novopečenim mladencima pripala je i jednokratna pomoć od 100.000 dinara ukoliko žive u Svrljigu, odnosno 150.000 dinara ako su sa seoskog područja.

Sala za venčanja posebno je za ovu priliku bila okićena balonima u obliku srca. Parovi su se venčavali jedan po jedan - da bi se poštovala zakonska forma - posle čega su svi jednoglasno uskliknuli sudbonosno „da“.
Milena (18) i Ivan (29) Milošević iz Lalinca dobili su 150.000 dinara budući da žive na selu.

- Mladi na selu se teško odlučuju da stupe u brak, delom je to i zbog teške finansijske situacije.
 U našem selu ima četrdesetak momaka koji su neoženjeni, a neki od njih su već zašli u srednje godine.
I Saši (28) i Mariji (21) Janković posebno se dopalo to što su se venčali na Dan zaljubljenih, ali i „čestitka“ opštine od 100.000 dinara.

- Atmosfera je bila vesela, nije bilo treme. Najlepše je što ćemo godišnjicu braka slaviti na dan zaljubljenih. Pomoć opštine nam znači puno, jer imamo devetomesečno dete a ja sam bez posla.
 
U Svrljigu malo ko radi prijavljen i to za platu od 16.000 do 17.000 dinara. A porodicama sa decom uvek fali novca. Ovo može biti i dobra pomoć mladim parovima da se posle venčanja odvoje od roditelja i sami skuće - kaže Saša Janković.
 
U vreme besparice pomoć od 150.000 dinara dobro dođe. Bavim se poljoprivrednom i živim od toga. Lakše je kada se zna da postoji neka rezerva. Imam kuću i u gradu, ali nikada ne bih napustio selo. Imamo hranu koju samo prizvodimo, ne moramo da idemo u kupovinu - kaže Milošević.
 
Mladencima je juče prvi čestitao predsednik opštine Milija Miletić, koji je i inicijator opštinske odluke o novčanoj podršci mladim parovima.

- Ljubav je pobedila. Parovi su želeli da se venčaju na Dan zaljubljenih a mi smo im želju ispunili. Nije ih omelo ni nevreme ni sneg, ljubav je bila jača. Trudićemo se da ovo postane tradicija i da svake godine na Dan zaljubljenih pravimo grupna venčanja. Podsticajne mere koje smo usvojili već daju odlične rezultate.
 
U celoj prošloj godini obavljeno je 20 venčanja, dok se već u mesec i po dana u 2012. venčalo 30 mladih parova iz Svrljiga. Parovima sa sela odobravamo 50 odsto veću novčanu pomoć kako bismo zadržali mlade na seoskom području i stimulisali ih da zasnuju porodice - objašnjava Miletić.
 
 
 
Autor: Branko Janačković
Izvor: Blic

 

 

 


Čitanja: 77 | Komentara: 0 | Dodaj komentar